2015. sze 22.

Takarmányozás-tippek,ötletek,tapasztalatok!

írta: Tyúkfarm
Takarmányozás-tippek,ötletek,tapasztalatok!

Sziasztok!

Úgy gondoltam, most írnék egy kicsit részletesebben a takarmányozásról,mivel sokan nem tudják pontosan,hogy mi lenne jó a baromfinak.

Tekintsünk a múltba: Akkoriban (ezelőtt 20-30-40 évvel) a baromfit csak a többi istállós állat mellett tartották, mivel jól megélt a többi kérődző maradékain. Ha a lovak nagyon hajtva voltak, akkor az emésztetlen szemes takarmány az ürülékükben landolt, amit a baromfi jókedvvel felcsipegetett így biztosítva magának az élelmet. Esetleg a háziasszony néha dobott nekik egy két marok szemes kukoricát, amit szintén jóízűen csipegettek fel. Ezen kívül, a baromfinak saját dolga volt,hogy megszerezze napi betevőjét, ami kukacokból, magvakból, növényi részekből állt főként. Természetesen volt szabad területük, volt hol kapirgálniuk. Én amondó vagyok,hogy ez a tartásmód a legszebb és a legtermészetesebb, de a mai modern technika segítségével, olyan kiegészítéseket tudunk eszközölni a baromfi tartásban, amivel megnövelhetjük a baromfi termelését úgy,hogy még mindig állatbarát módon, természetesen tartjuk a jószágot. Ez nem más mint egy kompromisszumharc. Ha csak a haszonra hajtunk, akkor a tyúkok szoronganak,nem élnek normális életet. De ha teljesen az ősi módszereket követjük, akkor pedig számunkra lesz kedvezőtlen oly tekintetben,hogy nem termelik meg azt az összeget, amit beléjük fektettünk. Ez a két szélsőség között kell megtalálni az arany közepet, hogy mindenkinek jó legyen.

full_grace_003.jpg

Na ennyi mese után, következzen a lényeg:

A baromfinak változatos étrendre van szüksége, nem éri be csak kukoricával. Az nagy tévhit,hogy elél vígan csak kukoricán. A változatlan étrendnek sok hátránya van: idő előtti elzsírosodás, korai elhullás,gyenge állatok...

Kukorica: Az egyik legjobb energiahordozó a baromfi számára. Könnyen emészthető számukra, ezért a magas kukoricatartalom az étrendjükben, elzsírosodást okoz a belső szerveiken. Fehérjetartalma viszonylag alacsony (9-10%). Szép sárgás színt ad a baromfi húsának, lábainak. Papírforma szerint 40-70%-ig adagolható a takarmányukba. Saját véleményem,hogy inkább a 40-es szám felé közelítsünk, mivel még ekkora százalékkal is nagyon zsírosak tudnak lenni a tyúkok, főleg azok a fajták, akik hajlamosak az elzsírosodásra. Jómagam 33-35%-ban adagolom a takarmányukba. Szemesen is adható.

Búza:Baromfi számára szintén kedvező, kukoricánál nehezebben emészthető. Azonban fehérjetartalma jóval magasabb a kukoricáénál (12-14%), így a tojástermelést elősegíti. Papírforma szerint 30-50%-ig adagolható. Jómagam ezt is 33-35%-ban adagolom az ételükbe. Szemesen is adható.

Árpa/Zab:Baromfi számára egy nehezebben emészthető takarmányról beszélhetünk. Magas rosttartalma miatt nem hízlaló takarmány, hanem inkább eltelíti az állatot. Papírforma szerint 10-15%-ban adagolható. Én csak árpát keverek nekik 10-15%-ban, szigorúan darált formában, mivel megszúrja a bögyüket!

Napraforgó:Olajos magról beszélünk, ami a baromfi számára igazán kedvező. Elősegíti a tollazatuk növekedését, illetve nagyon mutatóssá "fényessé" teszi azt. Emellett jó hatással van a tojástermelésre is! Papírforma szerint 10-15%-ig adagolható. Én 10-13%-ban keverek az étkükbe.

Ha már ezt a 4 féle takarmányt tudjuk biztosítani az állományunknak akkor már a nehezén túl vagyunk. Igaz fontos betartani az előírt százalékokat, mivel a túl sok árthat a túl kevéssel pedig nem megyünk semmire. Azonban még egyéb más takarmányokat is adhatunk a baromfinak, ami főként a tojástermelésüket segítik. Ilyenek például:

Tritikálé: Nem kimondottan csak a tojástermelést segíti elő, de mivel fehérjetartalma magas (14-18%), ezért szintén pozitívan hat a tojásképződésre. Mifelénk, sokan adnak a baromfinak tritikálét, én még nem próbáltam! Szerintem a 10-15%-ig adagolható nyugodtan, de talán még több is.

Takarmányborsó:Viszonylag egy drága takarmányról beszélhetünk,de elég kis százalékban kell felhasználnunk a baromfi takarmányozása tekintetében. Fehérjetartalma igen magas. Nem tudom milyen százalékban lehet adagolni a takarmányba,mivel nem találtam pontos számadatot róla. Véleményem szerint 2-3%-os adagolással nem okozunk problémát, de mégis növeljük a tojáshozamot.

Szójabab: Ez is egy viszonylag drága takarmány,mivel ennek is, hasonlóan a borsóéhoz, magas a fehérjetartalma (35% körül). Ennek köszönhetően ez is kimagaslóan a tojástermelést segíti elő! 2-3%-os adagolásban még nem okozhat problémát szerintem!

Fontos megjegyezni,hogy az utóbbi kettő túlzott használata csak azt fogja eredményezni,hogy a tyúk túl lesz tojatva, kimerül, leszakadhat a tojástartó zsákja, és legrosszabb esetben el is hullhat. Azonban pár százalékos arányban igen jó tojáshozamot érhetünk el.

Saját vélemény, tapasztalat: Én nem használok kimondottan borsót és szóját,mivel nem tartom igazán fontosnak egy háztáji tyúk takarmányozásánál. Egy kettőshasznú vagy egy tanyasi baromfinak nincs szüksége ilyen formájú fehérjepótlásra. mivel az ő tápcsatornájuk nem ilyen takarmányokra van kifejlődve. A kevés kis tapasztalatom azt mutatja,hogy ezek nélkül is tojnak szépen a tyúkok, változatos étrend mellett. Kukorica,búza,árpa,napraforgó plusz sok zöld kell a baromfinak, és egy nagy kifutó ahol kedvére kapirgálhat!

Számokban kifejezve: Saját etetési procedúrámat írnám le részletesen. Nálam a mérvadó mértékegység a fángli illetve fándli (kinél hogy), amit kőművesek használnak.

  • 2 fángli kukorica (28%-os arány)
  • 2 fángli búza (28%-os arány)
  • 1 fángli árpa (15%-os arány)
  • 1 fángli napraforgó (15%-os arány)
  • 1 takarmánykeverék (14%-os arány)

Ezeket ledarálom egy nagyrostájú darálón. Ehhez szoktam adagolni nekik ún. szójás-borsós takarmánykeveréket,(kihangsúlyozom, ez nem táp, hanem csak takarmánykeverék, semmi gyógyszer) 1 fánglival az előbb leírtakhoz. Az állomány nagyságától függően ezeket a mértékeket betartva megismétlem a darálást. 

Mindig csak annyit darálok, amennyit egy hét alatt elfogyasztanak, mivel a dara meg tud savanyodni, amit nem szívesen fogyasztanak, és ők is szeretik a frissen darált takarmányt!

Egyéb ínyencségek:

  • Héjában főtt burgonya: Szétnyomkodva, darával keverve imádják! Lehet spórolni vele
  • Takarmányrépa: Darált formában nyersen vagy főzve is szeretik. Télire kiváló "zöldtakarmány"
  • Konyhai zöldségmaradékok vegyesen
  • Túró
  • Főtt tojás

Én csak az első hármat használom főként. Hetente egyszer legalább főzök nekik öreg krumplit. Naponta vagy kétnaponta kapnak takarmányrépát ha van. Konyhai zöldségmaradékot pedig mindig akkor amikor keletkezik. Mindegyiket szívesen fogadják! Megjegyzem és a nyers zöldséget össze szoktam nekik darálni, mivel ha egészbe bedob az ember nekik egy sárgarépa héjat, akkor azt nem tudják elcsipegetni és csak beletapossák a földbe. Darálva pedig örömmel fecsipegetik az utolsó szemig.

Árak: Nagyon változóak, de én ilyen áron szerzem be a takarmányt

  • Kukorica: 5000/q (q=mázsa)
  • Búza: 5000/q
  • Árpa:5000/q
  • Napraforgó:7500/q
  • Takarmányrépa: 1500-2000/q
  • Burgonya: 2500/q (ez elég változó, ki kell fogni az olcsóbbat)

Aratás után persze lehet olcsóbban is felvásárolni. 500 vagy 1000 forinttal is olcsóbban mázsáját!

 napraforgo.jpg

Szólj hozzá